A Népmese Napja

A Népmese Napja 

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

Benedek Elek születésnapja, szeptember 30., a népmese napja.  A nap célja, hogy a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. Intézményünkben ebben a tanévben is megemlékeztünk erről a jeles napról.

Már hetekkel szeptember vége előtt  elkezdődött a készülődés. Alsó tagozatos tanulóink számára egy felhívást tettünk közzé, amelyben arra kértük őket, hogy a tanítóiktól hallott népmesékhez készítsenek illusztrációkat. A művek elkészítésénél tetszőleges technikát alkalmazhattak. A legszebb, legérdekesebb alkotásokból kiállítást rendeztünk iskolánk földszinti folyosóján. Napokig gyönyörködhettünk a  remekművekben, amelyek a gyerekek kreativításáról, humorérzékéről, valamint tehetségéről árulkodtak.

Reméljük, hogy a kiállítás megszervezésével segítettük a népmesék fennmaradására és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozására irányuló törekvést.